Terug naar Goed bezig

Documentaire 'Waar de helden zijn' op NPO 2 Extra

De documentaire Waar de helden zijn is vrijdag 24 november 2023 te zien op NPO 2 Extra. Waar de helden zijn is een film van Ange Wieberdink over een gezin met een kind dat extra zorg nodig heeft en het omgaan met grote uitdagingen in het leven.

Vier mensen, één gezin. Arne, Marike, Bieneke en Jons. Het stormt in het hoofd van Jons, hij stormt door het huis. Hoe groter hij wordt, hoe moeilijker het is om thuis voor hem te zorgen. Op zijn zevende nemen zijn ouders de moeilijke beslissing om hem in een instelling te laten wonen. Hoe voelt het, als ouder? En hoe heeft Bieneke, de zus van Jons, dit allemaal ervaren?

Filmmaker Ange Wieberdink kent dit bijzondere gezin al lang en heeft mogen filmen tijdens enkele belangrijke momenten in het leven. Jons is inmiddels 22. In de documentaire zijn ook scenes uit de succesvolle voorstelling Lastige Ouders te zien. Een productie die Marike samen met theatermaker Pieter Tiddens maakte, waarin ze laten zien hoe het is om met een kind te leven dat voortdurende zorg nodig heeft.

Unieke inkijk
De interviews, de intieme privé-beelden en de theaterscènes vertellen samen het verhaal van Jons, zijn ouders en zijn zus. Waar de helden zijn geeft op eerlijke en indringende wijze een unieke inkijk in dit gezin.

NPO 2 Extra is een digitaal themakanaal van de NPO. Het zendt 24 uur per dag televisieprogramma's uit over kunst en cultuur. De zender is via digitale televisie en internet te ontvangen. Waar de helden zijn wordt uitgezonden op 24 november, om 20.30 uur. Een week na de uitzending is de documentaire ook te zien via NPO Start.