Terug naar Goed bezig

Nieuwe voorstelling: 1 onder 2 kappen

1 Onder 2 kappen is een nieuwe theatervoorstelling van Eigen Werk Theaterteam over 'thuis zijn' voor kinderen tussen 4 en 7 jaar en volwassenen. Sabrina NaberMacnack verwerkt in deze voorstelling de indrukken van de reis met haar vader door zijn geboorteland Suriname.

Het thema van de Kinderboekenweek 2023 is Bij mij thuis. Een thema dat werelden van verschillen opent en een uitgelezen kans biedt om die verschillen op een laagdrempelige manier voor kinderen te ontsluiten. Maar Bij mij thuis gaat natuurlijk ook over liefde, familie, (on)veiligheid en je thuis voelen. Het gaat over intimiteit en kijken achter de voordeur: hoe ziet het er bij jou thuis uit, wat/wanneer/hoe wordt daar gegeten, wie wonen er allemaal? En hoe is het eigenlijk als je twee huizen hebt? Of je ouders uit verschillende culturen komen?

Theatermaker Sabrina NaberMacnack kende als kind vooral één huis, een warm nest, maar wel een bijzonder huis. Omdat haar moeder aan de slopende ziekte MS leed, zorgde Sabrina eigenlijk meer voor haar moeder dan omgekeerd. Het huis van haar Surinaamse vader kende Sabrina nauwelijks. Maar dat huis gaat ze binnenkort ontdekken. Samen met haar vader gaat Sabrina naar Suriname om haar andere thuis te leren kennen: de plek waar ze ook vandaan komt en door gevormd is.

In 1 Onder 2 Kappen verwerkt Sabrina haar eigen thuiservaringen en de reis die ze met haar vader gaat maken. Het wordt een voorstelling voor kinderen uit de onderbouw, voor kinderen tussen de 4 en 7 jaar. In een intieme theatersetting zien we Sabrina als Paula Pinas die voorleest uit een heel groot boek. Als ze de bladzijden omslaat komt er steeds iets verrassends uit. Zo vertelt ze het verhaal van haar leven. Over de gezellige boel bij mama en het thuis bij haar vader waar ze nog nooit was geweest, maar dat ze heeft ontdekt zodat ze zich inmiddels in beide huizen thuis voelt.

Op speelse manier vertelt de voorstelling over Sabrina’s huizen en het wel of niet thuis zijn in verschillende culturele gemeenschappen. Op de achtergrond spelen steeds het dubbele bloed van Sabrina en de dubbelheid die dat meebrengt in haar leven - de vanzelfsprekendheden en het anders zijn – mee.

Vanaf oktober te zien in het theater, in bibliotheken en op scholen.