Terug naar Het Theaterteam

Ellen Klever

Decor- en kostuumontwerper

In 1989 studeerde ik af aan de kunstacademie in Arnhem (nu Artez). Ik ben opgeleid tot beeldend kunstenaar, wilde altijd schilder worden maar dat was me een te eenzaam beroep. Ik zocht naar samenwerking. In mijn studentenhuis woonden leerlingen van de Toneelschool die een eigen toneelgroep wilde beginnen. Aangezien ik de enige in huis was die beeldend werkte vroeg men mij de decors te verzorgen. We zijn toen aan een eerste project begonnen en ik heb daarna niks anders meer gedaan dan decor (en kostuum). Ik had mijn niche gevonden.

Inmiddels werk ik al 30 jaar in dit beroep. Ondertussen heb ik al zo’n 250 professionele producties op mijn naam staan.

Mijn eerste, en tot nog toe enige project voor Eigen Werk Theaterteam is ‘Lastige Ouders’. Via Marike van Weelden ben ik daarin terecht gekomen. Ik ken haar (en haar man Arne) al heel lang en ik heb de problematiek met hun zoon van t begin af aan meegemaakt. Ze hoefde mij niks meer uit te leggen.

Ik ontmoette Pieter Tiddens, de artistiek leider van Eigen Werk Theaterteam, een man waar je meteen van gaat houden omwille zijn originaliteit en warme persoonlijkheid. Onvermijdelijk dat we onze samenwerking gaan voortzetten, zodra we van dat verdomde Covid-virus verlost zijn. De plannen daarvoor zijn al in de maak.

Eigen Werk Theaterteam vind ik een bijzonder gezelschap. De theatergroep stelt zich ten doel om moeilijke onderwerpen te behandelen en die geschikt te maken voor de jongere toeschouwer. Maar die tegelijkertijd ook volwassenen aanspreken. We nemen het kind serieus en spreken het kind in jezelf aan, iets wat ik persoonlijk belangrijk vind.